Van egy jó ötletem – honnan tudjam, hogy sikeres lehet-e? – Új letölthető innovációs iratminta

Az innoicon.eu mai szakértői cikkében Makray-Rózsás Árpád, az iLex partner-innovációmenedzsmenti tanácsadója mutatja be, melyik az a legfontosabb 3  szempont, mely elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a jó ötletből olyan üzleti modell legyen, amely támogatja egy sikeres termék megszületését. A cikk mellékleteként üzleti modell értékelési segédlet iratminta is letölthető.

 Az iLex innovációs folyamatokat támogató iratminta cikk-adatbázisában, az innoicon.eu oldalon a közép-és kis-, illetve mikrovállalkozások, gazdálkodó szervezetek, startupok, innovációmenedzsmenti támogató intézmények számára legfontosabb hírekről, változásokról, dokumentumokról innovációs/innovációmenedzsmenti/üzletfejlesztési szakértők foglalják össze az alapvető tudnivalókat, esetenként a szakértői cikkek mellékletét képező iratmintákat pedig ugyancsak az innoicon.eu oldalon érik el kedvezményesen Olvasóink. Amennyiben az iratminták letöltésén túlmenően van szükség az adott innovációs feladathoz kapcsolódó  tanácsadásra, közreműködésre, a rövidesen megnyitásra kerülő Tungsram Innovation Marketplace powered by iLex Group alkalmazásban érhetők el a Tungsram és iLex tanácsadói.

1943-ban, a második világháború közepén történt, hogy egy tinédzser csomagküldő céget alapított Svédországban. Bár a bolt egyre jobban ment, és egyre több áruházat nyitott, a valódi áttörésre 1956-ig kellett várni. Abban az évben egy nyári délutánon ugyanis arra lett figyelmes a cégtulaj, hogy egy vevőjük egy asztalt próbál betuszkolni az autójába, de nem fér be. Az egyik alkalmazottjuk odament, és segített: lecsavarozta az asztal lábait. A tulaj ekkor értette meg, hogy mekkora üzlet van a helyigény csökkentésében. Átalakították a cég összes bútorát lapra szerelt változatra, és a vállalat, amely alapításkor az Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd nevet kapta az alapító neve, az otthona és a szülővárosa után, néhány évtized alatt a világ legnagyobb bútorgyára és -forgalmazója lett. Vagyis, ahogy most ismerjük, az IKEA.

Egy jó ötlet ma is aranyat érhet, és szerencsére ma már rengeteg olyan támogató eszköz elérhető bárki számára, amivel biztosítható, hogy az ötletből sikeres üzlet legyen. 

Az első lépés, hogy rájövünk, hogy nem egy terméket, szolgáltatást vagy épp technológiát kell tökéletesítenünk az ötlet sikeréhez: hanem egy üzleti modellt

Üzleti modellnek nevezzük azt, ahogyan egy vállalat értéket teremt a vevő számára, ahogyan azt eljuttatja neki és ahogyan profitál belőle. Egy termék lehet akármilyen népszerű, a megfelelő üzleti modell nélkül el fog bukni a gyártója. Erről a Blackberry cég sokat tudna mesélni, hiszen míg 2008-ban még az amerikai elnök is az ő telefonjukat használta, néhány év múlva csődbe mentek. Ugyanis nem tudták kiépíteni azt a szoftverplatformot (innovációs ökoszisztémát), amely az Apple (iOS) és az Android telefonokat sikerrevitte. 

Ha szeretnénk megtudni, hogy az ötletünk, azaz az üzleti modellünk sikeres lehet-e, akkor első lépésben a vonzerő (desirability) – megvalósíthatóság (feasibility) – életképesség (viability) hármas szempontja szerint kell megvizsgálnunk. Ez a módszer az ún. emberközpontú dizájn, amelyet az IDEO dizájncég alakított ki.

Vonzerő: azt jelzi, hogy a potenciális vevők problémájára megfelelően vonzó megoldást tudunk-e nyújtani. Ez lehet egy jól ismert probléma, amelyre vannak már megoldások, de a miénk jobb (colstok helyett mérőszalag), de lehet egy eddig fel nem ismert szükséglet is (pl. szelfibotra nem volt igény a mobilkamera előtt).

Megvalósíthatóság: azt mutatja meg, hogy a jelenlegi technológiai és humán kapacitásaink mellett megvalósítható-e nagy méretben a megoldásunk, azaz tömegesen gyártható-e. Itt ugyanolyan fontos az is, hogy a megoldás egyáltalán működjön (pl. a mikrosütő megfelelő szigetelés nélkül nem lenne eladható eszköz), és hogy a tömegtermelés megvalósítható legyen (mikor Fleming felfedezte a penicillint, még hosszú évekbe telt, mire rájöttek, hogyan lehet fermentációval nagy mennyiségben szintetizálni és gyógyszer formába önteni).

Életképesség: azt mutatja meg, hogy a megfelelő vonzerő és megvalósíthatóság mellett hosszú távon fenn tudjuk-e tartani az üzletet, azaz megfelelő növekedés mellett gazdaságilag sikeressé tudjuk-e tenni a megoldásunkat, az üzleti modellünket. A Tesla kezdeti évek sikerei után épp ezzel küzd, ugyanis úgy tűnik, nem tud a tervezett ütemben nyereségessé válni, vagy legalábbis csökkenteni a negyedévente elégetett egy milliárd dolláros összeget.

A csatolt iratmintában hasznos kérdések és erőforrások találhatók, amelyek segítenek megállapítani, hogy az üzleti modell megfelel-e az egyes szempontoknak.

Makray-Rózsás Árpád innovációmenedzsmenti tanácsadó
iLex High-Tech Zrt együttműködő partnere

Letölthető iratminta: üzleti modell értékelési segédlet