Érkezik a platform, ami utat nyit a kkv-k korlátlan fejlődéséhez

A Tungsram és az iLex Group együttműködése:

Egy projekt, ami az innováció égisze alatt fogant és a digitalizáció mezsgyéjére terel. A tervek szerint júniusban startol az a koprodukcióban készült platform, amely megadja mindazt a tudást, eszközt és segítséget, ami ahhoz kell, hogy az innováció többé ne úri huncutság vagy a kiváltságosok jussa legyen, hanem a kkv-k számára is megmászható lépcsőfok a fejlődés útján.

Az elmúlt években minden az innovációról és a digitalizációról szólt. Ezen folyamatok azonban csak azok számára jelentenek komoly előnyöket, akik képesek a gyors adaptációra. A multinacionális cégek leányvállalatai ebből a szempontból előnyből indulnak, de a nagyvállalatok sincsenek rossz helyzetben. A kis- és középvállalkozások zöme azonban rendesen megszenvedi a folyamatos innoválással járó kihívásokat. Felmerülhet a kérdés: hogyan tovább? 

Innovációs menedzser, tanácsadó, iratminta egy helyen

A fenti kérdésre igyekszik választ adni a Tungsram Innovation Marketplace powered by iLex Group munkanéven futó projekt azáltal, hogy praktikus módon viszi a vállalkozás falain belülre az innovációt. „Az a tervünk, hogy olyan szolgáltatást indítsunk el, amely képes továbblendíteni az innovációs folyamatok során elakadt kis- és középvállalkozásokat. Ez tulajdonképpen egy piactér lesz, ahol elérhetővé válnak az innovációval kapcsolatos szolgáltatások és szakértők” – beszélt a projektről Pongrácz Ferenc, a Tungsram innovációért felelős igazgatója. 

Emellett az iLex oldaláról kiegészítő szolgáltatásként a platformba integrált innovációs jogi szupportot is nyújtanak a partner-ügyvédekkel a kkv-knak. A projekt lényege ugyanis az, hogy az adott vállalkozás döntéshozója a regisztrációt követően igénybe vehesse az innovációs szolgáltatást, amelynek négy szintje van. „A nulladik a tanácsadói szint. Az a véleményem, hogy egy rendszer akkor lesz sikeres, ha edukációba kezdünk, méghozzá a tanácsadással. Ezt követi az elektronikusan digitalizált első szint; a második és a harmadik szint pedig a személyes jelenlétet, az innovációs menedzsert, a szakembergárdát jelenti” – részletezte Ritter Marianna, a vállalat alapítója, a projekt társalapítója.

Magyarán, ha a kisvállalkozás döntéshozója innovációba kezdene, de szüksége van az adott pályázathoz hiteles iratmintára, netán tanácsra, útmutatásra, ágazatspecifikus innovációs menedzserre, akkor benyújtva az igényét a júniusban élesedő portálon, a számára ideális szolgáltatási szinten informálódhat vagy tucatnyi szakértő közül válogathat.

Ritter Marianna, iLex és Pongrácz Ferenc, tungsram 

Többféle mankó kkv-knak

„Több apró, de három fő részből áll a rendszer. A technológiai részt az iLex High-Tech adja, mert az egészhez kellett egy szolgáltatási szintmegállapítás. Az SLA-t régóta használják az IT-ban, de az innovációban csak egyes elemei találhatók meg, így kellett egy új szabvány. Ezt vállalatunk készítette el, a mesterséges intelligenciás fejlesztéseket pedig az AI Generations végzi” – mondta Ritter Marianna. Mindehhez pedig a Tungsram 123 éves gyártási-fejlesztési tapasztalatát és globális piacát adja. 

„Azért csatlakoztunk a projekthez, mert tudunk olyan szolgáltatásokat nyújtani, amelyekkel segíthetjük a kis- és középvállalkozásokat. Például ha valaki már rendelkezik egy sikeres termékkel, de szüksége van nagy volumenű gyártási kapacitásra, vagy adabszurdum a méretnél és beszerzési kapcsolatainál fogva bérgyártó partnert keres, akkor is tudunk segíteni. De ugyanígy az értékesítésben, a gyártásban, a termékfejlesztésben is partnerek vagyunk. Együttműködésünk során létrehoztunk egy olyan szakértői csapatot, akik különböző innovációs témákban, az adott célcsoportba tartozó magyar kkv-k segítségére tudnak lenni” – részletezte Pongrácz Ferenc. 

Elkerülhető a kutyaszorító

A projekt egyébként európai létékkel mérve is egyedi konstelláció. Ahogy Ritter Marianna mondja, a nemzetközi innovációs szakemberek folyton monitorozzák a piacot, és ilyesfajta platform csak a nagyoknak van fenntartva. Éppen az jelentette a kihívást, hogy a kkv szegmens számára is funkcionális platformot kreáljanak, az arra szabott innovációs módszertannal. Ugyanis a kisvállalkozások nagyon hálásak, ha foglalkozik velük valaki. Elvégre innoválni mindenki akar, csak a magyar vállalkozások abban a kutyaszorítóban vannak, hogy az elvárások hatalmas ellentétben állnak az erőforrásokkal. 

„Az eddigi tapasztalataim szerint a bevezetés differenciált lesz. Valahol az ötszász és másfél milliárd forint árbevétel között mozgó piaci szereplőket tudjuk megszólítani. Az efölöttiek azért esnek ki, mert azok már egyedi megoldásokat és egyéni tanácsadót akarnak – fogalmaz a szakember. – Az alacsonyabb árbevételű vállalkozások pedig akkor foghatók hadra, ha számukra hasznos, megfelelő díjképzésű szolgáltatást nyújtunk.” 

A platform igénybevételével az adott vállalkozásnak kvázi egy saját innovációs részleg áll majd a rendelkezésre, amit a hazai piac egyik legnagyobb vállalkozása fémjelez.

A piac igényeihez igazodó struktúra 

„A modern, agilis módszerek azt mondják, hogy minden prototípus. Ez a projekt is egy prototípus. Elindulunk az általunk jónak gondolt elképzeléseinkkel, szakértelmünkkel, és majd a piac visszajelzései alapján fejlesztjük tovább a szolgáltatást aszerint, amire igény mutatkozik” – zárta gondolatait Pongrácz Ferenc. 

Az induláskor a tervek szerint írásban kell megfogalmazni és továbbítani a kérdéseket a platformra, amelyre emberi munkaerő vagy mesterséges intelligencia fog válaszolni – igaz, az MI támogatta rendszert csak akkor fogják élesíteni, ha úgy látják, hogy a felhasználók is készen állnak rá.