Működik az ötletem, hogyan dokumentáljam? – Új letölthető innovációs iratminta

Az innoicon.eu mai szakértői cikkében Makray-Rózsás Árpád, az iLex partner-innovációmenedzsmenti tanácsadója azt foglalja össze, hogy milyen dokumentációt szükséges készíteni, ha az ötletünk vonzó, megvalósítható és életképes, s a cikkben röviden bemutatásra kerül az innovációmenedzsmentben jól ismert Üzleti Modell Vászon is.   A cikk mellékleteként letölthető iratminta: az Üzleti Modell Vászon kitöltését támogató kérdések listája

Az iLex innovációs folyamatokat támogató iratminta cikk-adatbázisában, az innoicon.eu oldalon a közép-, és kis-, illetve mikrovállalkozások, gazdálkodó szervezetek, startupok, innovációmenedzsmenti támogató intézmények számára legfontosabb hírekről, változásokról, dokumentumokról innovációs/innovációmenedzsmenti/üzletfejlesztési szakértők foglalják össze az alapvető tudnivalókat, esetenként a szakértői cikkek mellékletét képező iratmintákat pedig ugyancsak az innoicon.eu oldalon érik el kedvezményesen Olvasóink. Amennyiben az iratminták letöltésén túlmenően van szükség az adott innovációs feladathoz kapcsolódó  tanácsadásra, közreműködésre, a rövidesen megnyitásra kerülő Tungsram Innovation Marketplace powered by iLex Group alkalmazásban érhetők el a Tungsram és iLex tanácsadói.

Steve Blank sorozatvállalkozó és a Stanford professzora, a Szilíciumvölgy nagy öregje egy interjúban visszaemlékezett arra, hogyan is kezdődött minden a Völgyben a hetvenes években. Akkoriban az USA keleti és nyugati partján egyformán komolyan fejlődött az elektronikai ipar főleg a hadiipari megrendelésekre építve, mindkét helyen kiváló műszaki egyetemekkel, keleten az MIT, nyugaton a Stanford Egyetem.  A kockázati tőke is egyformán jelen volt San Franciscóban és Bostonban egyaránt. 

Azonban míg a nyugati parton elkezdett kialakulni a kockázatvállalást és a startupokat támogató vállalati és pénzügyi kultúra, a bostoni kockázati tőkések továbbra is úgy viselkedtek mint a bankárok: csak 5 éves üzleti tervekkel, marketingtervvel és megannyi más dokumentációval rendelkező startupok kaphattak forrást. Ha pedig elsőre nem sikerült, akkor akárcsak az ejtőernyős műugrás, a vállalkozói karrier a buktával véget is ért. A Szilíciumvölgyben viszont másképp gondolkodtak. Azt a vállalkozót, akinek bedőlt a korábbi cége, csak úgy hívták: „tapasztalt.” A kérdés pedig csupán annyi volt, hogy: „Mi lesz a következő?”

Ha csak az elmúlt tíz évet tekintjük, az unikornisok (egy milliárd dolláros piaci értékelést elérő startupok) megmutatják, hogy mekkora eredménye volt a kockázatvállalást és a startupokat támogató céges kultúrának: ma az Uber úgy a világ legnagyobb taxivállalata, hogy nincs egyetlen saját tulajdonú taxija sem, az Airbnb úgy a világ legnagyobb szállásadó vállalata, hogy nincsen saját tulajdonú ingatlana, és a Facebook úgy a világ legnagyobb tartalomszolgáltatója, hogy saját tartalmat nem is gyárt.

Persze, ez a rendkívüli fejlődés sem jött volna létre, ha nem következik be a startupok menedzsmentjének forradalma. A dotkom lufi kipukkadását követő „szűk hét esztendő” arra kényszerítette a startupokat és a finanszírozókat egyaránt, hogy eszközöket keressenek a kockázatok kezelésére, és méginkább a növekedéshez szükséges tőke minél hatékonyabb felhasználására. Rájöttek, hogy a startupok nem nagy vállalatok kicsiny másai, a romboló innovációhoz nem tőke, hanem egy jó ötlet rugalmas és hatékony megvalósítása szükséges, és legfőképp: az ötéves tervek csak a Szovjetunióban működtek, vagy ott sem.

Így jött létre az a módszertani alap, amire építve a fenti unikornikusok ki tudtak emelkedni, sok másik társukkal együtt. (2019 januárjáig 147 db, 582 milliárd dolláros összértékű unikornis cég ismert az USÁ-ban.). A Kreatív gondolkodás (design thinking), a Lean startup, az Üzleti modell vászon (business model canvas), a probléma/megoldás illeszkedés, a termék/piac illeszkedés és az összes többi mind mind olyan módszertan, amely ma már bárki számára ingyen vagy szinte ingyen elérhető, és segítségükkel jelentősen javíthatjuk a vállalkozás esélyeit a sikeres tőkebevonásra és a fejlődésre.

Ahogy az előző cikkben láttuk, ha van egy új ötletünk, azt az Emberközpontú dizájn (human-centered design) módszerrel érdemes megvizsgálni. Ha úgy látjuk, hogy az ötlet vonzó, megvalósítható és életképes, akkor a következő lépés az ötlet dokumentálása.Azt feltétlenül látnunk kell, hogy az ötletünk soha nem egy adott termék vagy szolgáltatás, vagy épp technológiai megoldás: az ötletünk maga az egész üzleti terv, vagyis annak a leírása, hogy hogyan teremtünk értéket, azt hogyan juttatjuk el a vevőhöz, és hogyan profitálunk a tevékenység végén.

Ennek az üzleti modellnek a dokumentálására szolgál az úgynevezett Üzleti modell vászon (business model canvas),amelynek mi az Ash Maurya által kifejezetten startupokra továbbfejlesztett változatát fogjuk használni.

A vászon sematikus rajza (ld. leanstack.com):

Forrás: leanstack.com

Ez az egyoldalas dokumentum szolgál arra, hogy az üzleti modellünket írásban rögzítsük. Az egyes cellák az üzleti modell egy-egy részét tartalmazzák, nagyon tömören megfogalmazva. A vászon óriási előnye, hogy mind a magunk, mind mások számára könnyen átlátható az üzleti elképzelésünk.

A vászon jobboldalán a „piac” látható, azaz, hogy kinek, hogyan adunk el, milyen egyedi előnyünk van, és hogy néz ki a bevételi struktúra. A baloldalon látható a „termék” oldal, vagyis a megoldandó probléma, az erre nyújtott megoldásunk, a megoldáshoz használt mérőszámok és végül a megvalósítás során felmerülő költségek szerkezete. Az egyes „dobozok” célja az üzleti modell fő aspektusainak bemutatása. A dobozokban lévő számok a kezdeti kitöltési sorrendre adnak javaslatot, de bármilyen sorrendben haladhatunk. Ne törődjünk egyelőre azzal, hogy mennyire állnak rendelkezésre adataink az egyes dobozokhoz, a cél, hogy készüljön el a Vászon nulladik változata azzal, amink van.

A következő cikkben részletesen áttekintjük a Vászon egyes részeit, hogy mire szolgálnak és hogyan dolgozzunk egyesével és az egésszel. Ugyanis a startupunk építése során a következő feladatunk, hogy az elkészített üzleti modellt teszteljük, azaz megnézzük, hogy a valóságban megállja-e a helyét.

A letölthető iratmintában pedig  hasznos kérdéseket találunk az üzleti vászon kitöltéséhez.

Makray-Rózsás Árpád innovációmenedzsmenti tanácsadó
iLex High-Tech Zrt együttműködő partnere

Letölthető iratminta:
Lista az Üzleti Modell Vászon kitöltését támogató kérdésekről