Plan-Do-Control-Act! Mit jelent a PDCA ciklus az új innováció-menedzsmenti szabvány-sorozat útmutatója szerint? Letölthető iratminta: PDCA ábra

Az iLex innováció-menedzsmenti iratminta cikk-adatbázisában, az innoicon.eu oldalon a kkv-k, egyéni vállalkozók, innováló gazdálkodó szervezetek, startupok, innovációs ökoszisztémák részét képező tanácsadó-, mentor szervezetek stb. számára legfontosabb hírekről, változásokról, dokumentumokról innovációs tanácsadók, szakértők foglalják össze az alapvető tudnivalókat, a szakértői cikkek mellékletét képező iratmintákat pedig ugyancsak az innoicon.eu oldalon érik el díjmentesen Olvasóink. Amennyiben az iratminták letöltésén túlmenően is van szükség innováció-menedzsmenti, innovációs tanácsadásra, eljárásra, az innoicon.eu oldalon online, 1 órán belül digitálisan elérhetők az iLex Innovation Marketplace partnerségben együttműködő innovációs tanácsadói és 1 másodpercen belül IZO – kognitív innovációs asszisztensünk, aki az innoicon.eu oldalon külön chatablakban válaszol az új ISO 56002 innováció-menedzsmenti útmutatóban már tárgyalt innováció-menedzsmenti kérdésekre. Kérjük, vizsgáztasd IZO-t, 1-99 szam beütésével innováció-menedzsmenti tudásáról, gépi  tanítási fázisban lévő MI alkalmazás! (100 Tartalomjegyzék) Köszönjük a gépi tanításban történő személyes részvételt!

Nagy várakozás övezi az ISO 56000 innováció-menedzsmenti szabványcsalád, vagy másként: szabvány-sorozat egyes elemeinek nemzetközi publikációját. Nemcsak azért, mert az innovációs ökoszisztémák, innováló gazdálkodó szervezetek számára ma már elengedhetetlen az innovációs szervezeti folyamatoknak a jelenleginél sokkal pontosabb definiálása, de azért is, mert az elmúlt időszakban a szervezett innováció-menedzsmenti szakismeretek legalább olyan kiemelt szerepet kapnak, mint a gyártási – technológiai ismeretek, iparjogvédelmi eljárások. 

A hazai innováció- menedzsmenti folyamatokban mindenképpen szükséges megemlékezni előzményként az MSZ CEN/TS 16555-1:2013 innovációmenedzsment szabványról is, amelyet a Magyar Szabványügyi Testület 2014. évben adott ki magyar nyelven, honosított változatban, Az innováció menedzselése 1. rész: Innovációirányítási rendszer cím alatt. A CN 16555/TS innovációirányítási szabvány egyébként éppen olyan szabványsorozatnak tekintendő, mint a most egyes részenként közzétett ISO (CN 16555/TS szabvány további részek pl: Stratégiai információszerzés-irányítás, Innovációs gondolkodásmód, a Szellemi tulajdonnal történő gazdálkodás stb.) sőt, a 2 szabvány összehasonlítása során számos azonos eszközt, innovációs intézményt találunk (pl. a jelen cikk tárgyát képező PDCA ciklust is)

A most megjelenő, új ISO szabványsorozat egyik jelentős állomása az ISO 56002 Útmutató kiadása, mely két újabb dokumentummal bővül, ezek a következők:

  • ISO 56003:2019 Innovációmenedzsment. Az innovációs partnerség eszközei és módszerei. Útmutató;
  • ISO/TR 56004:2019 Innovációmenedzsment-értékelés. Útmutató.

Az ISO innováció-menedzsmenti szabvány-sorozat kidolgozás alatt lévő további részei:

  • ISO/DIS 56000 Innovációmenedzsment. Alapok és szótár;
  • ISO/DIS 56005 Innovációmenedzsment. Eszközök és módszerek a szellemi tulajdon menedzseléséhez. Útmutató;
  • ISO/AWI 56006 Innovációmenedzsment. Stratégiai információszerzés-menedzsment. Útmutató;
  • ISO/AWI 56007 Innovációmenedzsment. Ötletmenedzsment.

A rövid történeti preambulum után nézzük röviden, mit is jelent a PDCA avagy Plan-Do-Check-Act fogalom az ISO 56002 útmutató leírása szerint:

A Plan-Do-Check-Act! azaz Tervezd-Csináld-Ellenőrizd-Cselekedj! az új generációs innováció-menedzsmenti folyamatok működtetési alapelve – ha alkalmazás szintjén tekintünk az innováció- menedzsmenti rendszerre, akkor annak MOTORJA!

Ha megkérdezzük ISO-t, kognitív innováció-menedzsmenti asszisztensünket az innoicon.eu oldalon, ő a következő tudnivalókat fogja megadni, 14-15-16-18-19-20 menüpontok alatt, az ISO 56002 Útmutatójában foglaltak rövid ismertetésével:

14: A PDCA ciklus alkalmazható akár a szervezeti innováció-menedzsmenti folyamatok/rendszer egészére, akár egy részére.

15:  A PDCA ciklus lehetővé teszi az innováció-menedzsmenti rendszer folyamatos fejlesztését, annak a célnak az elérése érdekében, hogy a szervezeti innovációs kezdeményezések és folyamatok megfelelően támogatottak legyenek, a szükséges forrásokkal és irányítással rendelkezzenek, valamint azt is, hogy az innováló szervezetek megfelelően tudják azonosítani a kockázatokat és lehetőségeket.

16:       A PDCA folyamatábra megtekinthetősége

17:       A PDCA ciklus szerinti Plan/Tervezd a szervezet tudatos és szervezett innováció-fejlesztési tevékenységét jelenti.

18:       A PDCA ciklus szerinti Do/Tedd azt jelenti, hogy a szervezet végezze el a tervezett műveleteket és támogatásokat

19:       A PDCA ciklus szerinti Check/Ellenőrizd azt jelenti, hogy a szervezetnek az innovációs eredményeket mindenképpen kontrollálnia, szükség/lehetőség esetén mérnie kell!

20:       A PDCA ciklus szerinti Act/Avatkozz be pedig a szervezet beavatkozási jogosultságát és egyben kötelezettségét is jelenti, az innováció-menedzsmenti rendszer teljesítményének folyamatos támogatására.

A 4 komponensből álló ciklus szerepe tehát egyértelműen beazonosítható, ez az elv, mint innováció-menedzsmenti intézmény az innovációs folyamatok teljes tervezhetőségét, megvalósítás utáni visszamérhetőségét és ezeknek az ellenőrzött-mért eredményeknek a következő innovációs folyamatokba történő beépítését biztosítja.

Jelen cikkünkhöz egy PDCA kör-ábrát mellékelünk iratmintaként, hogy az innovációs eszköz működése vizuálisan is szemléltetésre kerülhessen.

iLex High-Tech Zrt

Innovációs-Szerkesztő DivízióLetölthető iratminta: PDCA ábra