Inspiráció és egy módszer túléléshez és növekedéshez válsághelyzetekben

Egy igazi válság mindig drámai és szokatlan, és számos globális kérdést felvet, amelyekre égető választ találni. A vállalkozások túlélése és növekedése ilyenkor is lehetséges, azonban nagyon más tényezőkön múlik, mint rendezett időszakban. Három iparági példán keresztül bemutatom azt a két szempontot, amelyek a legnagyobb mértékben befolyásolják a válságban nyújtott teljesítményt. Végül bemutatok egy módszertant, amely ki tudja hozni a vállalatból a maximumot ezen a téren.

A jelenlegi időszak drámaibb, globálisabb és szokatlanabb, mint bármi, amit a most dolgozó emberek életünkben megtapasztaltak – kezdte Fareed Zakaria újságíró április 13-i TED interjúját. A járvány magas fertőzőképessége tekintet nélkül veszélyt jelent republikánus és demokrata (jobb és baloldali), gazdag és szegény, hívő és vallástalan emberekre. Noha az életveszély olyan korábbi fertőzésekhez viszonyítva, mint a pestis vagy a spanyolnátha, lényegesen kisebb és a más betegségben is szenvedőkre koncentrálódik, a szükséges mértékű védekezés így is kifordítja sarkaiból a világot. Ray Dalio, a legendás befektető és reformközgazdász szerint utoljára az 1930-cal kezdődő másfél évtizedben éltünk át hasonlót, amelynek nyomán egy új világrend jött létre.

Vállalatvezetőként számos kérdésünk hetek óta feszíthet bennünket. Hogyan tartsam a lelket az embereimben? Hogyan alakul az idei évi árbevételem? Emelkednek vagy csökkennek a költségeim? Mekkora segítséget kap az én cégem az államtól? Remélhetem-e, hogy helyreáll a vírus előtt folytatott üzletmenetem, és ha igen, mikor és milyen lépésekben? A drámai, globális és szokatlan bizonytalanság lelkileg megterhelő, ugyanakkor a vállalkozói szellem számára inspiráló és motiváló is lehet.

Az alábbiakban szeretnék bemutatni néhány reakciót, három iparágból. Ezekkel szeretném aláhúzni két hozzáállás fontosságát: az alkalmazkodóképesség és a technológiákra való fogékonyság soha nem magyarázta jobban a teljesítménybeli különbségeket, mind ebben az évben. Az egészségügyi szektor reakciója triviális, ezért most az ide tartozó hírekkel nem foglalkozom, pusztán Future-Now által gyűjtött lenyűgöző innovatív példákra hívnám fel a figyelmet az optimizmus és a hála felhangjaival.

A jelen helyzet sajátossága, hogy a működési támogatások melett számos forrás elérhető tőkebevonásra és termékfejlesztésre, továbbá számos hazai innovatív tanácsadó érhető el a piacon, mint amilyenek mi, a Future-Now is vagyunk. Idén már olyan platform is létezik (Tungsram-iLex Innovációs Piactér) amely ezeket a lehetőségeket szabályozott és auditált keretek között, online folyamatokkal teszi elérhetővé. Ha az általam most bemutatott példák segítenek a helyzetben meglátni a lehetőséget, érdemes mielőbb tettekre váltani a motivációt, mert ezeket a korlátos külső erőforrásokat hamar le fogja rabolni a számtalan túlélést vagy növekedést hajtó KKV. Az előre menekülés is egy verseny.

Első példám az éttermi szektor. Egy lebomló csomagolóanyagokat gyártó ismerősömmel beszélgetve megállapítottuk, hogy az éttermek jelentős része a korlátozások bevezetésekor azonnal leállt, szabadságra küldte embereit vagy egyből fel is mondott nekik. Egy másik jelentős részük megpróbálkozott a kiszállítással egy rövid ideig, de miután – különösebb marketing nélkül – az első vagy legfeljebb a második héten nem pörgött fel a megrendelés, ők is teljesen leálltak. Az éttermek fennmaradó kis része pedig most alig győzi teljesíteni a megrendeléseket, ezért gyorsan elkezdett kísérletezni rendelő appokkal és futár platformokkal. A Wolt és a Netpincér is 5-10-szer annyi csatlakozási igénnyel találkozott már márciusban, mint korábban bármikor.

Második példám a MOL. Miközben a benzinárak bezuhantak, a #maradjotthon harmadával csökkentette az üzemanyagforgalmat és a cég legnépszerűbb terméke, a kávé sem fogyasztható helyben, a MOL a vészhelyzet kihirdetése után 10 nappal (!) átállította almásfüzitői szélvédőmosó-gyárát fertőtlenítőszer gyártásra. A „recept” a WHO ajánlását követi, és melyet a szokásos 6-12 hónapos bevezetés helyett 1 hónap alatt a polcokra tettek. Mindez csakis úgy volt lehetséges, hogy az üzem szakembereinek rugalmassága magas szintű gyártástechnológiával és szoftveres folyamatvezérléssel párosul.

Harmadik példám a tréning és konferencia szektor. Miközben a WHO már január 30-án érvénybe léptette a világméretű egészségügyi vészhelyzetet és Olaszország karanténba helyezte a 6000 fős Costa Smeraldat, a legtöbb üzleti rendezvény vagy tréning szervező cég még a rekord bevételi terveket szövögette – szinte kizárólag személyes események szervezéséből. Amikor február utolsó hetében szinte egyik napról a másikra kiürültek az élelmiszerpolcok, érthetően mindenki a személyes szükségletekre koncentrált; a valódi üzleti válságkezelés általában csak két héttel később indult, amikor március 11-től a kihirdették a vészhelyzetet és megtiltották a csoportos összejöveteleket.

Első körben a cégek költséget csökkentettek és megpróbálták 1-3 hónapra előre átfoglalni a helyszíneknél a tréningeket, rendezvényeket. Március folyamán többször próbáltam meggyőzni a szektorban dolgozó ismerőseimet – sikertelenül –, hogy a helyzet nagyobb technológiai nyitottságot igényel, és kezdjék el megismerni az online rendezvények legmodernebb eszközeit: a sokrésztvevős, interaktív, a társas kapcsolatok bővítését és a különböző szponzorok akár virtuális térbeli bemutatását is lehetővé tevő megoldásokat. További 1 hónap vészhelyzet és több kormányzati bejelentés kellett ahhoz, hogy mostanra a többség alaposan tanulmányozza és próbálgatja az innovatív lehetőségeket.

Rendkívül fontosnak tartom, hogy érdemes mielőbb tettekre váltani a motivációt. Az elsők közt alkalmazkodók aratják le a piaci babérok nagy részét: folyamatos – nyilván csökkent – bevétel-termelés mellett új ügyfeleket szereznek, és az elismerő helyi és országos hírek évekre előre bebetonozzák a cég jó hírnevét.  Ennek az alkalmazkodásnak és főleg a technológiai nyitottságnak a katalizátora immár másfél éve a Future-Now: egyfelől tréningekkel, előadásokkal és bemutatókkal fejleszti a teljes vállalat rálátását, képességeit és ismereteit, másfelől célzott trendkutatással és innovációs potenciál felméréssel eljuttatja az ügyfeleit a legoptimálisabb fejlesztések és beszerzések kiválasztásához. A Tungsram-iLex Innovációs Piactér ügyfelei mindezt most online igényelhetik szabályozott és auditált keretek között.

Az innovációs potenciál felmérés az ötletelés (brainstorming) profi alternatívája. Öt lépésből áll:

  1. Cégfelmérés. A felmérés során a rendelkezésünkre bocsátott adatok és a Megrendelő vezetőivel, munkatársaival történő interjúk alapján felvázoljuk a vállalkozás legfontosabb 4-6 folyamatát/szolgáltatását. 
  2. Trendelemzés. A második lépésben célzott trendkutatást végzünk. Elemezzük a jelen és a következő 2-3 év szempontjából Megrendelő számára legrelevánsabb 15 trendet és technológiát (kialakulás, működés, jövőkép, kételyek). A kutatás részeként felhasználási példákat gyűjtünk a megrendelő szektorából.
  3. Folyamat-technológia mátrix. A következő lépés, hogy a 4-6 kulcs folyamatban/szolgáltatásban megvizsgáljuk a 15 technológia és trend alkalmazási lehetőségeit, és azonosítjuk, hogy az egyes belső folyamatok/ szolgáltatások mely releváns technológiákkal formálhatók versenyelőnnyé. Igény szerint figyelembe vesszük a pályázati és a szabadalmi lehetőségeket.
  4. Priorizálás és megvalósítási ütemterv. A cég delegált vezetőivel és szakértőivel workshop keretében a hatás-ráfordítás (Impact-Effort Matrix) módszer segítségével priorizáljuk a lehetőségeket, és kialakítjuk azok ideális sorrendjét a Megrendelő szempontjából.
  5. Végeredmény. Egy időrendi sorrendbe tett innovatív javaslatcsomag a vállalkozás-fejlesztéshez szükséges technológiai, folyamati és esetleg szervezeti változásokról. Az anyag tartalmazza továbbá a szükséges erőforrásokat, eszközökben és időben. Amennyiben valamelyik javasaltunk megvalósítása mellett dönt a menedzsment, azok kivitelezésében is ajánljuk közreműködésünket.

A módszertan békeidőkben egy 3-4 hónapos kényelmes folyamat volna. A jelenlegi helyzet azonban inkább az extrém sportok világát idézi, így mi is alkalmazkodunk: napi 1 órás workshopokkal 2 hét alatt eljuttatjuk a céget a végeredményhez: a számára – és elsősorban ügyfelei számára! – legnagyobb értéket hordozó, ráfordítás szempontjából elérhető innovatív megoldásokhoz. A Pareto-elv alapján az időráfordítás 20%-a nyomán megkapjuk az eredmény 80%-át.

Ha valaha szükség volt “out-of-the-box” megoldásokra a vállalatunk problémáira, ez most igazán az az időszak. Ha még nem kértünk segítséget innovációs szakértő kollégáinktól vagy partnereinktől a koronavírus okozta drámai és szokatlan kihívásainkhoz – egy lényeges erőforrást felejtettünk ki pont egy olyan időszakban, amikor minden segítség elkel. Az innovációs csapat vagy szakértő biztosan segíteni szeretne: az innovátorok természetéhez tartozik, hogy a válság feltölti őket és valószínűleg a legjobbat hozzák ki magukból a mostani nyomás alatt. Tehát ne habozzunk: minél különösebb, szokatlanabb, makacsabb vagy idegesítőbb a probléma, annál jobban fogja érdekelni őket. Ehhez értenek, és ez teszi őket különlegessé.

A vállalatunk bizonyára már most olyan megoldásokkal reagál a koronavírusra, amelyekről álmodni sem mertünk volna röpke néhány hónappal ezelőtt. Ne álljunk meg – igazából most kell felturbózni az innovációt a maximumra. Amit ezzel most elérünk az ügyfeleinknél és a munkatársainknál, az évekig táplálni fogja a vállalatunkat. Ezért vonjuk be az innovátorokat, és csináljuk meg, amiért a piacon vagyunk.

Személyi László
Partner
laszlo.szemelyi@future-now.hu

Cégbemutató

Future-Now: A jövőbiztos vállalkozásokért!

A Future-Now inspirálja, összeköti és aktiválja a vállalkozások vezetőit, munkatársait és partnereit, hogy jövőbiztos hozzáállást teremtsen és üzleti modelleket fejlesszen a holnaputánra. A digitális forradalom hatására sokkal gyorsabban kell haladni előre, mint bármikor az eddigi történelem során. Hogy ez megvalósítható legyen a vezetőknek helyet kell adniuk az innovációs fejlesztéseknek és ki kell használniuk a technológia nyújtotta előnyöket amennyi területen csak lehetséges. Az alkalmazottak számára olyan készségek válnak előnyössé, melyeket a hagyományos oktatási rendszer nem hangsúlyoz. Ilyen a rugalmasság, kreativitás, kritikus gondolkodás. Ahhoz, hogy egy vállalkozás sikeres legyen, a munkavállalókban ezeket a készségeket fejleszteni kell.Szolgáltatásainkat keresse a Tungsram-iLex Innovációs Piactéren!